DUST 514 – život u zatvorenoj beti

Prvo i osnovno: Dust 514 je free to play.

Drugo: Za Dust 514 treba vam Playstation 3

Kako isprobati Dust 514: S obzirom da je igra još uvijek u zatvorenoj beta fazi, postoji nekoliko načina. Na PSN-u za 130 kn (koliko košta Mercenary pack) plaćate upad u zatvorenu betu (+ još neke in-game sitnice) ili morate biti aktivni član EVE Online, čime imate pravo na beta pristup.

Otvorena beta je prema vijestima sa službene stranice, trebala započeti u kolovozu. To se još nije dogodilo. Nadamo se da će se i ostali članovi PS3 zajednice uskoro imati priliku umočiti u EVE svijet.

Vrijeme u kojem serveri rade su od rujna svakim danom osim tijekom downtimea koji se preklapa sa EVE online.

Malo dojmova:

https://i0.wp.com/www.dust514.com/ccp/img/headeroverlays/soldier02.png

Je**no kompleksna simulacija (futurističkog) borilišta. Grafika je malko slabašna za današnje pojmove (možda zato jer je još beta), ali mape su dosta velike i bude brdo ljudi.

Po mojem, malko je sve prekomplicirano (koncept preuzet s EVE online), ali o tom malko poslije.

Prvo si birate lika (prema EVE online svijetu) i specijalizaciju. Specijalizacija samo predodređuje nekoliko skilova koji su unaprijed naučeni. Druge skilove učite tako da ih kupite na marketu za ingame novac i trenirate kada imate dovoljno skill-bodova. Novce i skill bodove zarađujete u borbi.

Da bi krenuli u borbu za početak, u stvari vam ne treba puno već samo klik na find battles i ajmo drmaj. Prvo, nisam vičan igranju FPS-a sa gamepadom pa stalno nešto gledam u nebo ili u pod, ne mogu ni zgradu pogoditi kad je ispred mene. Taj dio smatram privremenim problemom jer je stvar vježbe.

E3 2012 Screenshot 03

Drugo, odma skužiš da je spawn rape poprilično prisutan jer nemaš ama baš nikakve zaštite. nemalo puta sam se spawnao da bi me neka topovska baraža zasula sa nekog tamo brda .. ili me okinuo zgodno postavljeni snajperist.

Pri ubacivanju u igru biraš spawn lokaciju (na zastavicu ili mobilne spawn točke) i biraš s čime ideš dolje: Assault, Heavy, Logistika ili Scout. Ili: s tenkićem, lakim vozilom ili dropšipom (analogija transportnom heliju u BF3).

Voice com je integriran u igru i aktivan na razini squad-a (8 ljudi). Chat se može koristiti na razini tima i Corpa. Pristup Voice trenutno nije aktivan, mislim da se može kupiti za Aurum (tj novce).

Trenutno ima dva moda igre: Conquest i TDM. U Conquest defenderi moraju braniti područje dok napadački tim ne ostane bez ticketa ili dok napadački (MCU?) ne sleti nad bazu (tada defenderi gube). Defenderi imaju beskonačno ticketa.

EVE Fanfest 2012 Screenshot-07

Sa default opremom brzo shvatiš da te ekipa owna i onda se počneš pitati što moram promijeniti. E, tu sad dolazi do izražaja EVE kompleksnost:

Tko je igrao EVE online, odmah će shvatiti da je “fitanje” vojnika poprilično blisko fitanju broda u EVE Online.

In game screenshot of the vehicle fitting interface

Klasa je određena sa oklopom (dropsuite) koji se kupuju sa marketa (osim početničkog, koji je dostupan po defaultu besplatno).

Svaki dropsuite ima određeni broj Shield/Armor, powergrid, CPU i fiting slotova. Preko fiting slotova se dodaju razne korisne stvarčice (pojačani damage, brži reload, više shielda, regen rate, armor repair itd…)

Svaki item koji se može kupiti na marketu ima određeni skill requirement: Za napredniju opremu treba prvo kupiti skill-book, a zatim utrošiti određeni broj skill-bodova da bi se podigao level tog skila. Maximalni level pojedinog skila je 5. Što je item moćniji, zahtjeva veću nakupinu skillova određenog levela.

Slično kao dropsuite, isti princip vrijedi i za vozila. Da bi mogli koristiti vozilo, trebate:

  • imati određene skilove
  • kupiti vozilo i opremiti ga sa opremom sa marketa.

Najvažnija stvar:

Kad poginete (ili vam upucaju vozilo) sve iteme koje ste imali (uključivo sa dropsuitom / odn. samim vozilom) gubite.

EVE Fanfest 2012 Screenshot-05

Ukoliko se opremate sa naprednijom opremom, dakle, poželjno je odmah kupiti po 10tak (ili 100tinjak) komada. Ovisno koliko puta želite biti ubijeni, a da se odmah možete respawnati u istoj opremi.

S ovime, postaje vrlo važno oživljavati pale borce i vrlo je važna uloga logistike (tj medica/popravljača) koji vam može popraviti odijelo/vozilo (ako nemate armor repair).

Moj osobni dojam je da su ovime vrlo ograničili krug ljudi kojima će igra biti dovoljno zanimljiva da će gubiti vrijeme na marketu, analizirajući “fitove” i spremajući taktiku za pravi fajt, slično kao i u EVE online.

Drugi.. igrat će CoD ili BF3 🙂

About zura4eve

Zuraludne, lik iz online igre EVE online. Radim misije, bavim se proizvodnjom i istraživanjem, gubim brodove u PvP-u, rattarim po beltovima, trgujem, prevozim, pa i ponekad rudarim. Nema toga što nisam ili što ne želim probati u EVE. Trenutno sam službeni diplomat za E L I T E Corp i E L I T E Alliance, pa ako ima već formiranih likova/korpova koji nam se žele pridružiti, pošaljite mi EVEmail i dogovoriti ćemo detalje. Također, pridružite nam se na ELITC chat kanalu za druženje, zafrkanciju i ostalo.
This entry was posted in DUST 514 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to DUST 514 – život u zatvorenoj beti

  1. novieden says:

    Supruga i ja igramo već mesecima… Totalno smo navučeni!

  2. zura4eve says:

    🙂 ja na žalost još uvijek na neplaćenom godišnjem od EVE-a 🙂

Leave a comment